-> Dey-Zi Days / Kaj je dobro vedeti / Zastave
English
sreda, 25.05.2022

Sponzorji

Zastave

Za sporočila o stanju na progi in o morebitnih nevarnostih sodniki uporabljajo zastave različnih barv in pomenov.

Ko zagledamo katero od zastav, se ne ustavljamo ali hitro zmanjšamo hitrosti, pač pa bolj ali manj normalno peljemo naprej in po potrebi počasi zmanjšamo hitrost (recimo ob prekinitvi treninga).

Nevarnost na progi

Rumena zastava označuje nevarnost na progi. Mirujoča zastava pomeni, da se približujemo mestu nevarnosti, mahajoča pa neposredno nevarnost. Prehitevanje ni dovoljeno dokler ne pridemo mimo izobešene zelene zastave.

Prekinitev treninga ali dirke

Rdeča zastava pomeni prekinitev treninga, tekme oz. kateregakoli dogajanja na progi. Z nekoliko zmanjšano hitrostjo previdno odpeljemo do konca kroga in v bokse.

Konec nevarnosti

Zelena zastava označuje normalno stanje na progi in je izobešena po rumeni zastavi. Ko odpeljemo mimo zelene zastave, lahko vozimo normalno.

Spolzka proga

Zastava označuje nevarnost spolzke proge, kar je lahko posledica razlitega olja, vode, peska, zemlje in podobnih zadev.

Počasno vozilo na progi

Na progi je počasno vozilo. Mirujoča zastava pomeni, da bo voznik motornega kolesa kmalu dohitel počasno vozilo. Mahajoča zastava označuje, da je počasno vozilo v naslednjem odseku. Prehitevanje ni dovoljeno dokler vozniki ne peljejo mimo zelene zastave. Prehitevanje počasnega vozila je dovoljeno.

Zaključek treninga ali dirke

Karirasta zastava označuje konec treninga oz. cilj dirke in se praviloma uporablja le na startno/ciljni ravnini. Ko peljemo mimo te zastave, ob koncu tekočega kroga zapustimo progo.

Redko uporabljane zastave

Obstaja še več zastav, ki pa so v rabi bolj redko oz. le na pomembnejših dirkah.

Hitrejše vozilo

Modra zastava nas opozarja na to, da je za nami bistveno hitrejše vozilo, ki ga moramo spustiti naprej. Ta zastava se praviloma uporablja na daljših dirkah, ko hitrejši tekmovalci za en krog prehitijo počasnejše in bi zaradi velike razlike v hitrosti lahko prišlo do nezgode.

Vozilo s tehnično težavo

Zastavo sodniki pokažejo skupaj s številko voznika in ga s tem obvestijo, da je njegovo vozilo v stanju, ki lahko ogroža njega ali druge voznike. Voznik mora takoj zapustiti progo.

Vrnitev v bokse

Črna zastava se praviloma uporablja v kombinaciji s startno številko tekmovalca, pomeni pa, da se mora tekmovalec čimprej ustaviti v boksih - bodisi zaradi diskvalifikacije, bodisi zaradi morebitne kazni.